top of page

MAKEDONYA ÜNİVERSİTELERİNDEN TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNE GEÇİŞ HAKKINDA 

Bir çok öğrencimizin sorduğu bir konuya değinmeden geçmemek gerekli. Makedonya Üniversitelerinden Türkiye Üniversitelerine geçiş yapmak imkanı var mıdır ? 

 

Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti Bologna sürecine dahil iki ülkedir. Bu bağlamda aralarında bir çok eğitimsel ve sosyal işbirliği projesi mevcuttur. Makedonya Üniversiteleri eğitim sistemi Avrupa Kredi sistemi temel alınarak oluşturulmuştur. Türkiye ise yıllardır bu kredi sistemini kullandığı için üniversiteler arasında eğitim programı işbirliği oluşmasının yanı sıra öğrencilerin üniversite , hatta ülke değiştirebilme durumları da ortaya çıkmıştır. Elbette zorlu ve çaba gösterilmesi gereken bir çok işlemin ardından Türkiye Üniversitelerine geçiş gerçekleştirilebilir. 

Makedonya Üniversitelerinden ,  Türkiye Üniversitelerine Yatay Geçiş Hakkında ;

Makedonya'daki üniversitelerden yatay geçiş yapmak üzere yapılacak başvurularda aşağıda belirtilen koşullar aranır,

 

 

A) Yükseköğretim Kurulu(YÖK) tarafından tanınan bir üniversitede öğrenim görmek.

 

 

B)Lisans(4 yıllık) Programları için yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir öğretim yılı(iki yarıyıl) öğrenim görmek.

 

 

C)Meslek Yüksekokulu Programları için yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir yarıyıl öğrenim görmek.

 

 

D) 100 üzerinden en az 60 veya 4.00 üzerinden en az 2.29 genel not ortalamasına sahip olmak.(Genel Not Ortalamasını sağlamakla birlikte başarısız dersi/dersleri olan öğrenciler de yatay geçiş için başvurabilir.)

 

 

E)Geçiş yapacağı üniversitenin yapacağı yabancı dil(İngilizce) yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından, belirlenen başarı düzeyinde bir puanı almış olmak.

 

 

F)Yurt dışındaki üniversiteye kabul edildiği yıl veya bir önceki yıl girilen ÖSYS sınavlarında ilgili programa yerleştirmede dikkate alınan asgari puanı almış olmak ya da buna eşdeğer kabul edilen SAT(en az 1000 puan), ACT(en az 21 puan), ABİTUR, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası(en az 2 ders), Uluslar arası Bakalorya(IB), Avusturya Matura Diploması(Matura Reifezeugnis) ve İtalya Maturita Diploması(Diploma di Maturita) belgelerinden her hangi birine sahip olmak. (Orta öğrenimini yurt dışında tamamlamış olan öğrencilerden bu koşul aranmaz.)

 

 

G)Uyarı ve kınama cezaları dışında her hangi bir disiplin cezası almamış olmak.

 

  • Özel yetenek sınavlarına göre öğrenci kabul eden yurt dışı üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin yatay geçiş yapmaları mümkün değildir.

 

  • Merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan öğrencilerden yeterli Genel Not Ortalaması(4.00 üzerinden en az 2.29) sağlama zorunluluğu aranmaz. Bu öğrencilerin yatay geçiş başvuruları doğrudan kabul edilir ve başvuruları kontenjan dışında değerlendirilir.

 

 

Kimler Türkiye Üniversitelerine Yatay Geçiş Yapamaz?

 

• Yabancı dil hazırlık sınıfında öğrenim görenler,

 

• Akademik nedenlerle ya da disiplin cezası alarak uzaklaştırılmış olanlar, • Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmayan bir üniversitede öğrenim görenler veya Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) belirlediği usullere göre o üniversiteye yerleştirilmeyen öğrenciler,

 

• İki yıllık yüksek öğretim programlarında öğrenim gören veya bu programlardan mezun olan öğrenciler, dört yıllık lisans programlarına yatay geçiş yapamazlar.

 

• Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul edilen yurt dışı üniversitelerde öğrenim görenler, Türkiyedeki üniversitelere yatay geçiş yapamazlar.

 

 

Türkiye Üniversitelerine Geçiş Yapabilmek İçin Gerekli Evraklar

 

• Not durum belgesi (Transcript).

 

• ÖSYS Sonuç Belgesi veya yerine geçen sınavlarla ilgili sonuç belgesinin onaylı fotokopisi.

 

• Ders içerikleri onaylı fotokopisi.

 

• Disiplin cezası almadığına dair yazı.

 

• İngilizce Hazırlık Sınıfından başarılı olduğunu ve başarı notunu gösteren belge.

• Nüfus Cüzdanı fotokopisi.

 

 

 

*Türkiye üniversitelerinde geçerli olan TOEFL, IELTS, KPDS sınavlarından başarılı olanların belgeleri de kabul edilebilir. Tamamen İngilizce eğitim yapan bölümlerde/programlarda kayıtlı iken öğrenim gördükleri üniversitelerden aldıkları İngilizce Yeterlilik Sınavı sonuçları değerlendirilir. Bu belgelerin değerlendirilebilmesi için son 2 yıl içinde alınmış olması gereklidir. Geçerli yabancı dil belgesi olmayanlar Türkiyedeki üniversitenin İngilizce Yeterlik Sınavına girerler.

bottom of page