top of page

2014-2015 YILI İSTATİSTİKLERİ 

2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Uyed Aracılığı ile Makedonya'da Öğrenci Kaydı Sağlanan Üniversiteler 

2014-2015 Eğitim Öğretim Yılında Universal ( Uyed ) Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı aracılığı ile üniversite kaydı sağladığımız öğrencilerin tercih ettiği üniversiteler yandaki grafikte verilmiştir. Bu bağlamda öğrencilerimiz tarafından tercih edilen üniversitelerde Mit Üniversitesi ve Goce Delcev üniversitesi açık ara tercih edilirken henüz yeni bir eğitim kurumu olan Turizm Üniversitesi'de tercih edilen kurumlar arasında oldu. Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak geçmiş yıllara kıyasen özellikle Fon Üniversitesi ve Kiril Metodi Üniversitesi'ni tercih eden öğrenci sayısı da oldukça büyük azalma göstermekte. 2012 Yılında en fazla tercih edilen Kiril Metodi Üniversietsi'ne bu yıl başvuru sayısının ciddi azalma göstermesinin başlıca sebebi olarak Goce Delcev Üniversitesi'nin iyi bir alternatif olarak ön plana çıkması etken oldu .

Kim Hangi Dili Tercih Etti ? 

2013-2014 Yıllarında Türkiye'den Makedonya'ya Eğitim Amacı ile Gelen Ögrenciler Hangi Bölümü Tercih Ederken Hangi Dil Seçeneğini Tercih Etti ? 

2014-2015 Eğitim Yılında Türkiye'den gelen öğrenciler sadece Türkçe Eğitim Seçeneğini Tercih etmedi. Bir çok Öğrenci İngilizce ve Makedonca Dil Seçeneklerini de değerlendirerek devlet üniversitelerinde yerini aldı. Bu Bağlamda özellikle Diş Hekimliği , Mühendislik fakülteleri , Tıp ve Eczacılık bölümlerinde eğitim alan öğrenciler Makedonca dilinde eğitim almay tercih ederken Fizik Tedavi , Gastronomi ve Hukuk fakültesi öğrencileri Türkçe eğitimi tercih etti. Teknisyenlik , Havacılık ve Mimarlık fakülteleri için başvuru yapan öğrenciler ise İngilizce dilinde eğitim almayı tercih etti . 

 

Hangi Dil Tercihi Daha Olumlu

2013-2014 Yıllarında Hangi Dilde Eğitim Alanlar Daha Başarılı Oldu ? 

2014-2015 Eğitim yılı gerçekten ilklerin yılı oldu. Türkçe eğitim dalgasının dindiği , İngilizce ve Makedonca dil seçeneklerinin de ciddi olarak tercih edildiğini deneyimledik. 
Başarı Oranları incelendiğinde ortaya çıkan sonuç ise yabancı dilde eğitim alan öğrencilerin genel bağlamda başarı gösterdikleri görülürken özellikle İngilizce eğitim alan öğrencilerde başarısızlık oranı gözle görülebilir şekilde ortaya çıktı. Türkiye'den gelen öğrencilerin İngilizce altyapıları ve öğrenim sürelerinin gerekli yeterlilikte olmadığını da göz önünde bulundurunca sonuç çok normal. Ancak bir başka değerlendirilmesi gereken ilginç husus ise Türkçe eğitim alan öğrencilerdeki başarısızlık oranının devasa boyutta olması peki ama neden   ? 

 

Türkçe eğitim alan öğrenciler herhangi bir hazırlık süreci yaşamıyor. Hazırlık sürecinde sadece yabancı dil eğitimi alınmıyor. Bu süreçte öğrenci aynı zamanda 1.Sınıf derslerinin de temel eğitimini alıyor. Örneğin Tıp Fakültesi'nde Makedonca eğitim alacak bir öğrenci hazırlıkta Makedonca dilini öğrenirken aynı zamanda Anatomi , Fizyoloji , Histoloji gibi ana derslerin de hazırlık eğitimini alıyor bu da ilk eğitim yılına 1-0 önde başlamak demek tabiki. . . Ancak Türkçe eğitim alan öğrenciler herhangi bir hazırlık eğitimi almaksızın fakülteye başladıkları için ilk yıllarındaki başarı oranı düşüyor. Genel manada düşündüğümüz zaman istatistiklere bakılınca ; 
Türkçe eğitim alan öğrenciler dersleri yeterince iyi anlayamıyor. Çünkü çevirmen aracılığı ile eğitim verilmekte. Yani dersi anlatan profesör doğrudan doğruya Türkçe ders işleyemediği için gerek ders sürecinde gerek ise daha sonra yine çevirmen aracılığı ile hazırlanmış ders notlarını yeterince rahat kavrayamıyor ve bu sebepten dolayı başarı oranı düşüyor.

Genel Yorum ve Bakış Açımız. 

MEVCUT İSTATİSTİKSEL VERİLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULUNCA 2015-2016 EĞİTİM YILINDA ÖNERİLERİMİZ ve YOL HARİTAMIZ NASIL OLMAKTA ? 

2014-2015 Eğitim yılları İstatistiksel sonuçlarına bakınca öncelikli olarak Türkçe eğitim alan öğrencilerin avantajlarının kapandığını öğreniyoruz. Aynı zamanda öğrencilerin Makedonca dil öğrenmeleri konusunda oldukça başarılı ve yeterli olurken İngilizce öğrenimi konusunda yetersiz oldukları gerçeği de gözler önüne çıkıyor. Bu bağlamda Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak 2015-2016 Eğitim öğretim yılı itibarı ile öğrencilerimizin tamamına öncelikli olarak Makedonca eğitimi öneriyor ve daha başarılı - sonuç odaklı bir eğitim alabilmeleri için buna göre yol haritası belirliyoruz. 

 

İSTATİSTİKSEL VERİLER ve METİN İÇERİKLERİ TAMAMEN UNİVERSAL YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. HERHANGİ BİR ALANDA KAYNAK OLARAK KULLANILMASI veya MADDİ KAR İÇERİKLİ OLARAK UNİVERSAL YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI HARİCİNDE KULLANILMASI HALİNDE YASAL TAKİP SÜRECİ BAŞLATILACAKTIR .

bottom of page