top of page

UNİVERSAL YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI DENKLİK PROGRAMI 

 

DİKKAT : Bu program sadece Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı aracılığı ile Makedonya  , Romanya , Bulgaristan ve Macaristan üniversitelerine kayıt olan veya ön kayıt işlemi için evrak vermiş-verecek öğrenciler için hazırlanmıştır. Eğitim danışmanlığı kapsamında denklik programı da öğrenciye açıklanarak gerekli bilgi dosya eki öğrenciye doğrudan teslim edilecektir. Diğer katılımcıların sadece programın amacı , içeriği hakkında bilgi edinebilme hakkına sahiptir. Bu sebepten dolayı web portallarımızda açıktan yayınlanmamaktadır. 

Yüksek Öğretim Kurumu Denklik Duyurusu

Yüksek Öğretim Kurumu Yurtdışı Eğitim Mevzuatını Tamamı İle Değiştirdi. Şimdi sizinle bu duyuruyu paylaşalım 

 

YURT DIŞINDAKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINI TANIMA VE BARAJ PUANI UYGULAMA KARARI

 

Son yıllarda yükseköğrenim görmek amacıyla, yakın coğrafyadan başlayarak yurtdışındaki bazı yükseköğretim kurumlarına Türkiye'den yoğun bir öğrenci akışı yaşanmaktadır. Bu durum, özellikle kamu sağlığını ve güvenliğini yakından ilgilendiren sağlık bilimleri (tıp doktorluğu, diş hekimliği, eczacılık vd.) hukuk ve mühendislik başta olmak üzere çeşitli alanlarda görülmektedir.

 

Söz konusu alanlarda Türkiye'de hiçbir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyen, hatta ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavlara bile girmeyen bazı öğrencilerin, "giriş koşulu aramayan" yurtdışındaki bazı üniversitelere rahatlıkla kaydolabilmeleri, kamu vicdanını derinden yaralayan bir hal almıştır.

 

Diğer taraftan Kurulumuza, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bu öğrencilerin o ülkenin dilini bilmeleri ve derslere devam etmeleri şartı aranmadan sadece sınavlara alındıkları, derslerin bazen tercüme yoluyla bazen de Türkiye'den getirilmiş, öğretim elemanı vasfı olmayan kişilerle sürdürüldüğü" yönünde yoğun şikâyetler intikal etmektedir.

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerimiz, elbette yurtdışında eğitim alma hakkına sahiptirler ve günümüzün yükseköğretim anlayışında bu konuda herhangi bir kısıt koymak düşünülemez. Burada söz konusu olan, bazı ülkelerde, o ülkenin kendi mevzuatı çerçevesinde kurulan ve devam şartı aranmayan üniversitelere reklamlarla Türkiye'den "toplu halde götürülen, kaydettirilen" ve mezuniyet sonrası ülkemizde, "sağlık, yargı ve mühendislik" gibi alanlarda meslek icra edecek öğrencilerin eğitim-öğretimlerinin niteliğidir.

 

Kurulumuz, sadece Türkiye'de yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerin değil, aynı zamanda yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin de gereken nitelikte eğitim görme haklarını gözetmek ve korumakla yükümlüdür. Bu konuda Kurulumuz, üzerine düşeni yapıp aşağıdaki kararı alırken, diğer kurum ve kuruluşlarla paydaşların da aynı hassasiyeti paylaşmalarını beklemektedir.

 

Son günlerde yurtdışı yükseköğretim konusunda Kurulumuza yapılan çok sayıda yazılı ve sözlü şikâyetler neticesinde yurtdışındaki bazı yükseköğretim kurumlarının tanınırlığı yeniden değerlendirilmiş ve Yükseköğretim Genel Kurulunun 12.02.2015 tarihli toplantısında:

Ortaöğrenimini Türkiye'de tamamlayan ve eğitime başladığı yıl CWTS Leiden Ranking, Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında ilk 500 üniversite içerisine giren üniversiteler dışında kalan yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyen ilgililerin, mezuniyet sonrası denklik işlemlerinde ön koşul olarak;

  • 2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren, eğitime başlayacakları yıl, ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS'ye girmiş olmalarına,

  • Tıp doktorluğu alanındaki sıralamada ilk 40 bin, hukuk alanında ise ilk 150 bin içinde yer almalarına,

  • ÖSYS Kılavuzunda yer alan tıp ve hukuk dışındaki diğer alanlarda en az, Türkiye'deki yükseköğretim kurumları bünyesindeki programlara yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı almalarına,

  • ÖSYS Kılavuzunda yer almayan alanlarda eğitim alacakların ise ön lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 140, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az180 puan almaları gerektiğine,

karar verilmiştir.

 

Kamuoyuna duyurulur.

 

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

UNİVERSAL DENKLİK PROGRAMI İÇERİĞİ

 

 

Madde 1 : Bu denklik programına öğrencinin uyum sağlamaması veya sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir. 

Madde 1/a :  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Tarafından hazırlanan eğitim programının işlevi ve kapsamı sadece  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı aracılığı ile üniversite eğitimi alan öğrenciler için geçerlidir.

 

 Madde 2 :  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı denklik programı Yüksek Öğretim Kurumu Yurtdışı Öğrenci / Denklik Mevzuatı göz önünde bulundurularak sürekli düzenlenmektedir. 

 

Madde 3 :  Yurtdışında eğitim almak - Dil Öğrenmek , - Yabancı Dil Konuşabilmek gibi unsurların gerçekleştirilmesi açısından önemlidir. Bu sebepten dolayı öğrenci dil kurslarına ( okulun düzenlediği ) katılım göstererek dil yeterlilik sertifikası almak zorundadır. 

 

Madde 4 :  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı kesinlikle tanınırlıgı olan bir üniversiteye öğrenci kaydı yapmamaktadır. Ancak öğrencinin kaydolduğu üniversiteden farklı bir kuruma geçiş yapması halinde denklik programı dışında kalacaktır.  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı kesinlikle sorumlu olmayacaktır. 

 

Madde 5 : Öğrenci Tüm yasal zorunluluklarını yerine getirmek ve işlemlerini takip etmekle yükümlüdür.

 

Madde 6 : Öğrencinin devamsızlık yapma hakkı Türkiye'deki üniversitelerde / fakültelerde verilen limit kadardır. Uzaktan eğitim modeli  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı tarafından onaylanmamakta ve denklik programı kapsamına alınmamaktadır. 

 

Madde 7 : Denklik programına uyum sağlayan öğrenciler yasal destek edinirler.

 

Madde 8 : Yurtdışı Denklik Mevzuatı Yök tarafından belirlenir. Belirlenen yeni kuralları  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı tarafından öğrencilere iletilir. Güncellemelere göre öğrenci gerekli işlemi yerine getirmek durumundadır. Madde 8/a : Öğrencinin yasal işlemlerini gerçekleştirmek için  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı temsilcilerinden fikir ve yardım alma hakkı bulunmaktadır. 

 

Madde 9 :  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı kesinlikle yasal olmayan bir işlem içerisinde bulunmaz. Herhangi bir şekilde yasa dışı işlem yapmanız halinde kurum ile öğrenci arasındaki ilişki kesilir. 

 

Madde 10 :  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı katoloğunda yazılan tüm üniversiteler denklik programına dahil garantörlük verilen üniversitelerdir. Haricindeki üniversitelere yapacağınız başvurularınızdan  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı sorumlu değildir. 

 

Madde 11 : Öğrenci her yıl sonunda eğitim transcriptinin noterden onaylı bir örneğini  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Arşivine teslim etmek durumundadır. 

 

Madde 12 : Derslerdeki başarı oranı yüksek tutulmalıdır. 

 

Madde 13 : Yabancı dil öğrenimi sağlanmak durumundadır. 

 

Madde 14 :  Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı tarafından belirtilen Denklik açıklamalarını takip etmek öğrencinin zorunluluğundadır. 

 

'' DEVAMINI GÖRMEK İÇİN LÜTFEN TEMSİLCİLERİMİZ İLE İRTİBATA GEÇİNİZ'' 

SINAV ŞARTI ARANMAKTADIR 

Yüksek öğretim kurumunun yaptığı açıklamaya göre artık Yurtdışında eğitim alacağınız üniversiteye başvuru yapabilmeniz ve daha sonra denklik edinebilmeniz için öncelikle YGS-LYS Sınavlarında başarı göstermeniz gereklidir. Tıp Fakültesi için sıralamada ilk 40 Bin diğer fakülteler için 180 Puan ve üzeri başarı göstermeniz gereklidir. 

 

 

BAŞARI ORANI NASIL SAĞLANIR ? 

180 Puan Kazanabilmek için her katagori de en az 9 net yapmanız gereklidir. Tablo aşağıdaki şekildedir : 

YGS Türkçe: 9 net 

YGS Sosyal Bilimler: 9 net 

YGS Temel Matematik: 9 net 

YGS Fen Bilimleri: 9 net 

YGS1 Puanı: 190.243 

YGS2 Puanı: 190.241 

YGS3 Puanı: 190.259 

YGS4 Puanı: 190.300 

YGS5 Puanı: 190.218 

YGS6 Puanı: 190.218 

 

 

YGS nedir?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı ya da kısaca YGS, Türkiye`deki yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavıdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından 2010 yılından beri uygulanmaktadır. Lisans Yerleştirme Sınavına (LSY`ye) girmeye hak kazanabilmek için adayların öncelikle YGS sınavında başarılı olmaları gerekmektedir.

 

 

YGS puanı nedir?

Yükseköğretime Geçiş Sınavına giren adayların sınavda aldığı puandır.

 

YGS`de başarılı olmak ve LYS`ye girmeye hak kazanmak için YGS`den en az kaç puan almak gerekir?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşur. Her bölümden 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktadır. Sınav süresi, tek oturumda 160 dakikadan oluşmaktadır. Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girmeye hak kazanabilmek için herhangi bir puan türünde 180 puanın geçilmesi gerekir.

 

 

YGS testlerinde netler nasıl hesaplanıyor?

YGS puanınız YGS`de her bir test bölümünden yapmış olduğunuz netler kullanılarak hesaplanmaktadır. Her bir test bölümünde yapmış olduğunuz net sayısı, doğru cevaplamış olduğunuz soru sayısından yanlış cevaplamış olduğunuz soru sayısının 1/4`ünün çıkarılmasıyla hesaplanır.

bottom of page