top of page

SORU CEVAPLAR

UNIVERSAL YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI BİLGİLENDİRME PANOSU 

Türkiye Cumhuriyeti Bologna sürecine üye olduğu için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı , Bologna sürecine üye bir başka ülkenin yüksek öğretim kurumundan aldığı diplomanın YÖK Tarafından tanınması zorunlumudur ? 

 

Kesinlikle Hayır. Bologna süreci doğrudan tanınırlığı kapsayan bir süreç değildir. Sürece dahil her ülkenin diplomaların tanınmasıyla ilgili kendi ulusal prosedürleri vardır ve Türkiye'de de tanınma için YÖK denklik birimi tarafından açıklanan prosedürler geçerlidir. Bologna Sürecine üye olmak bu konuda farklı bir uygulama gerektirmemektedir.

Yüksek Öğretim Kurumu Yabancı Dil Bilirlik Belgesini Doğrudan Onaylıyor mu ? 

 

Hayır, YÖK yabancı dil eşdeğerlilik belgelerini onaylamıyor. http://www.yok.gov.tr/content/view/709/266/ sayfasından şu ana kadar YÖK tarafından yayınlanan eşdeğerlilik tablolarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu artık ÖSYM'ye devredilmiştir.

Denklik İşleminin Yasal Alt Yapısı Nedir ? 

 

2547 sayılı kanunun 7/p maddesinde yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan ön lisans, lisans ve lisansüstü diplomalarının denklik işlemini yapmak Kurulumuz görevleri arasında sayılmıştır. Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işlemi 06.11.2010 tarih 27751 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği hükümlerine göre yapılmaktadır.

Denklik İşlemini Ücretlimidir ? 

 

Hayır , denklik işlemi için Yüksek Öğretim Kurumu ( YÖK ) Herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Yurtdışından Türkiye üniversitelerine ''Yatay Geçiş'' Yapılabilir Mi ? 

 

Evet."Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin ilgili üniversite tarafından kabul edilmesi gerekir. Söz konusu programa kayıt yaptırıldığı yıl içinde ÖSYS sınavlarında ilgili puan türünde barajı aşmış olmak ya da SAT 1 (Minimum 1000 puan), ACT (Minimum 21 puan), Abitur, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası (Minimum 2 ders), Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB), Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis), İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita) belgelerine sahip olmak gereklidir. Kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması ya da ÖSYS puanının yatay geçiş yapılmak istenen programın taban puanından yüksek olması şartı aranır. ÖSYS kılavuzunda yer alsa dahi KKTC dahil yurt dışında bulunan tüm üniversiteler, yurt dışı kontenjanı kapsamında değerlendirilir." Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik için tıklayınız.

bottom of page