top of page

'' SINAVSIZ ÜNİVERSİTE İMKANINI NASIL KULLANABİLİRİM '' 
Sorunuzun yanıtını arıyorsanız bu haberimizi mutlaka okuyun. 

Değerli öğrenci adayımız Türkiye'den ''Sınavsız Üniversite'' konusunda bir çok soru ve talep gelmekte. Bu sebepten dolayı Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak bir açıklama yapma ve bilgilendirme çalışması başlatmaya karar verdik. 

 

Türkiye'de Denklik İstiyorsanız Sınavsız Üniversite Diye Bir Olgu Yoktur.

Eğer mezuniyetiniz sonrasında diploma denkliği edinerek mesleğinize Türkiye'de başlamak istiyor-

sanız baştan belirtelim. Bunun için öncelikli olarak eğitim almak istediğiniz bölüm ile ilgili Yök tarafın-

dan belirlenmiş puanı üniversite sınavında almanız gereklidir. Aksi halde üniversitede eğitim aldıktan sonra kesinlikle diploma denkliği edinmenizin bir şansı yoktur. Tabii bazı danışmanlık kurumları öğrenci ( Ki Onlara Göre Müşteri ) kaçırmamak için halen Sınavsız üniversite konusunda duyurular yapma gafleti içerisinde olsa da gerçek anlamda Yüksek Öğretim Kurumu 2015 itibarı ile yürürlüğe soktuğu ''Yurtdışı Eğitim Mevzuatı'' ile sınavsız üniversite yolunu tamamen ve ebediyen kapattı. 

Peki Sınavsız Üniversite İmkanından Nasıl Yararlanabilirsiniz ? 

Aslında bu oldukça basit ve tamamen sizin kararlarınız ile ilgili bir durum. Makedonya'da dahil olmak üzere Avrupa'da bulunan üniversitelerin geneli üniversite kaydı için sınav şartı aramamaktadır. Dilediğiniz bölümde , dilediğiniz üniversitede eğitim alıp daha sonra mesleğinize rahatlıkla başlayabilme imkanına sahip olabilirsiniz. Ancak bu noktada kritik karar eğer Türkiye'de Üniversite sınavında başarı gösterememiş-girmemiş iseniz eğitim sonrası Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde diploma denkliği alamayacak olmanız. 
Eğer Avrupa'da yaşamaya karar verdiyseniz hiç bir sınava tabii olmaksızın dilediğiniz bölüm ve üniversitede eğitim alabilme hakkına sahip olursunuz . 

 

Avrupa'da Yaşam 

Bildiğiniz üzere Türkiye'den her yıl bir çok insan kariyerine-hayatına devam etmek için Avrupa ülkelerine geçiş yapmaktadır. Tabii bunun en büyük sebepleri Avrupa ülkelerinin ekonomik ve sosyal açıdan daha elverişli imkanlara sahip olmasıdır. Ne yazık ki ülkemizde bir çok meslek dalından mezun olan kişiler  ( Örn : Mühendislik Fakültesi Mezunları , Öğretmenlik Fakültesi Mezunları gibi ) iş bulmak konusunda oldukça zorluk yaşamaktadır. Ya da Türkiye'de gerektiği değeri alamayan ( Örn : Kriminoloji Fakültesi , Arkeoloji Fakültesi ) bölümlerden mezun kişiler ne yazık ki oldukça düşük maaşlar ile çalışmak durumunda kalmaktadırlar. Ancak Avrupa ülkelerinde özellikle Hollanda , İtalya , İspanya , Belçika , İsviçre gibi her açıdan gelişmeyi başarmış ülkelerde üniversite mezunlarına oldukça yeterli iş imkanları sunulmakta ve birey gereken değeri aldığı için gerek yaşam standartları gerek ise ekonomik şartları oldukça iyi duruma gelmektedir. Hal böyle iken ne yazık ki her yıl ülkemiz beyin göçü vermeye devam etmektedir.  
Önemli Not : ''Ne Yazık ki'' diyoruz çünkü dileriz gelecek yıllarda Türkiye standartları daha da yükselir ve insanlar kendi memleketlerinden başka ülkelere gitmek zorunda kalmaz.

Başka Bir Ülkeye Nasıl Alışırım ? 
Yabancı bir ülkede yaşamak fikri sizin için zor geliyor olabilir. Kültürüne , Yaşam Şartlarına , diline , yiyeceklerine , doğasına , insanlarına alışmak konusunda tereddüt içerisinde olabilirsiniz ancak yurtdışı tecrubesi olanlar bilir. Avrupa ülkelerinde insanların yabancı dil bilirlik oranı ülkemiz ile kıyaslanamayacak şekilde yüksektir. Özellikle İngilizce , Almanca ve Fransızca dillerinden herhangi birini biliyorsanız zaten hiç bir zorluk yaşamazsınız. Çünkü bu üç dil aslında yerel dillere rağmen ağırlıkla kullanılan dillerdir. Üniversite eğitiminiz sırasında eğer İngilizce bir bölüm okursanız zaten mezuniyetiniz sonrasında ana dil İngilizce konuşabilirsiniz. Ya da bir başka yöntem eğitim süreciniz boyunca gelecekte yaşamak istediğiniz ülkenin dilini öğrenebilmek için ekonomik bir kursa gidebilir , süreç içerisinde yabancı dilinizi geliştirir böylece yine mezun oldugunuzda zorluk yaşamadan yerleşiminizi sağlarsınız. 

Uyum Süreci Zorluklarını Nasıl Atlatırım ? 
Zaten Makedonya bildiğiniz üzere Avrupa'da bulunmaktadır. Eğitim süreciniz boyunca Makedonya'da bulunacağınız için topluma uyum sağlamanız zaten eğitiminiz bitene kadar sağlanmaktadır. Diğer Avrupa ülkeleri de hemen hemen aynı örf adet ve ananelere uyduğu için yerleşmek istediğinizü ülkede kültürel bir sorun yaşamazsınız. Bu noktada devreye giren en önemli unsur sizin kişisel sosyal iletişim konusunda ne kadar başarılı olduğunuzdur. Elbette üniversite eğitimi alırken kendinizi eve kapar ya da sadece Türkçe konuşan , Türkiye'den gelmiş diğer öğrenciler ile bir arada kendinizi kısıtlarsanız eğitim süreciniz boyunca bomboş vakit geçirmiş ve hiç bir şey öğrenemeden eve geri dönmüş olursunuz. Ancak sosyal ilişkilerinizi olumlu ve kendinizi geliştirebilecek düzeyde kurarsanız emin olun Avrupa toplumu kesinlikle Türkiye'de aktarıldığı gibi soğuk,asık yüzlü vb. değildir. İnsanlar oldukça yardımsever ve güleryüzlüdür. Eğer karar aşamasındaysanız Türkiye'nin vize anlaşması olduğu örneğin ; Makedonya-Arnavutluk gibi ülkeleri ziyaret ederek toplum yapısını gözlemleyebilirsiniz. Emin olun bakış açınız değişecektir. 

 

Elbette bu konu çok yönlü olarak ele alınabilecek bir husus ancak bizim buradan aktarabileceklerimiz şimdilik bu kadar ancak bize daha farklı sorularınız varsa mail adresimizden iletebilirsiniz. Elimizden geldiğince sorularınıza cevap vermeye gayret göstermekteyiz. 

 

MAİL ADRESİMİZ : uyedmakedonya@gmail.com

bottom of page