top of page

Fizik Tedavi Fakültesi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi

Makedonya MİT Üniversitesi Fizik Tedavi Fakültesi ile tanışın. Fizik tedavi, halkımızca da sıkça kullanılan bir kelimedir. Dar manada fizik tedaviyi fiziksel tedavi metodlarının bütünü olarak tanımlayabiliriz. Ancak bu tanım bizim kavramı anlama açısından yetersiz kalmamıza neden olacaktır. Şimdi konumuzu biraz daha detaylandırarak ve örnekleyerek anlatalım. Fizik tedavi; bir bireyin geçirmiş olduğu kaza, operasyon, düşme, çarpma, kırılma, incinme, yanma, yaralanma ve örneklerini çoğaltabileceğimiz birçok şekilde mevcut beden iyilik halinin bozulması ve kişinin hareket yetisini kaybı sonucu kişiye yapılan fiziksel tedavilerin bütünüdür. Bu fiziksel tedaviler çeşitli uygulama araçlarının kullanımıyla mümkündür. Fizik tedavide çoğunlukla; sıcak-soğuk, elektroterapi, hidroterapi, ultrason, manyetoterapi gibi birçok modalite kullanılmaktadır.Fizik tedavi yukarıda anlatmaya çalıştığımız gibi kişinin herhangi bir nedenden dolayı hareket kabiliyetinde oluşan aksaklıkları gidermeye yardımcı olmaktadır. Kişiyi hareket ettiren tüm noktalarda, örneğin; kol, bacak, sırt, bel, ayak, diz gibi oluşacak hastalık veya bozukluklar fizik tedavi eşliğinde tedavi edilmektedir.

FİZİK TEDAVİ ve REHABİLİTASYON FAKÜLTESİ 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi - Fizyoterapi Fakültesi

Fizik tedavi kişiden kişiye değişmekle birlikte farklı sayılardaki seans sayısına ve saate bağlıdır. Bu değişimin nedeni hastanın (bireyin) ne tür bir rahatsızlığı olduğu ve sorunun ciddiyetidir.

Rehabilitasyon ise fizik tedavinin çok üzerinde bir kavramdır. Rehabilitasyon yukarıda bahsedilen ve fizik tedaviye muhtaç olan kişinin kendi bağımsızlığını en üst düzeyde sağlaması, yeniden topluma ve ailesine faydalı bir birey olması için geçirdiği süreç olarak tanımlanabilir.

Kaza geçiren, hasta olan, yaralanan vb duruma uğrayan birey artık çalışamaz, ailesine bakamaz, kendi bakımını yapamaz, toplumda üstlendiği rolü kaldıramaz hale gelir. Bu sürecin kazadan, hastalıktan, bozukluktan önceki en iyi hale gelmesi için uzun bir rehabilitasyon programı uygulanır. Bu program uzun ve meşakkatli olmasının yanı sıra kişinin aktif katkısını da gerektirmektedir. Ayrıca rehabilitasyon bir ekip tarafından yapılmalıdır. Bu ekipte başta doktor olmak üzere fizyoterapist, hemşire, psikolog, nörolog, diyetisyen, sigortacı ve kişinin ailesi yer almaktadır. Görüldüğü gibi bireyin rehabilitesi için oldukça geniş bir meslek grubu bir arada çalışmaktadır.

Fizik Tedavi Fakültesi Mezunu Ne Meslek Yapar ? 

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları Fizyoterapist (Fzt.) ünvanı alırlar. Fizyoterapistler, doktorlar tarafından kendisine yönlendirilen hastalarıda öncelikle genel değerlendirmeyi yapar. Yapılan genel değerlendirme sonrasında hastanın tedavi programını düzenler. Hastaya elektroterapi, manuel terapi, sıcak-soğuk uygulamaları uygular; hastaya, hastalığına uygun ve gerekli kas gruplarını çalıştıracak egzersizler uygular; hastanın tedavi süresince gelişimini takip eder; ve kendisine yönlendiren doktorla bilgi alışverişi içerisinde bulunur. Fizyoterapistler aynı zamanda; farmakoloji, radyoloji, ortopedi, nöroloji, pediatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, kadın doğum, biyokimya, ilk yardım, gibi tıp konuları ile ilgili temel bilgi sahibidir.

Fizyoterapistlerin iş alanı yalnız ortopedik rahatsızlıklar olmayıp bunun yanında nörolojik(sinirsel), pediatrik(gelişimsel), nöroşirürjik(beyin cerrahisi sonrası), romatolojik(eklemsel), jinekolojik(kadın doğumla ilgili), kardiyopulmoner(kalp-solunum hastalıkları), geriatrik(yaşlılıkla ilgili hastalıklar) terapi gibi tıbbın hemen hemen her dalı ile ilgilenebilmekte; iş-uğraşı terapisi, işitme-konuşma terapisi, ergoterapi, üzerine çalışabilmektedir. Fizyoterapistler özel eğitim merkezlerinde, sağlık koruma merkezlerinde, fizik tedavi merkezlerinde, spor kulüplerinde, hastanelerde iş imkanı bulabilmektedir.

Fizik Tedavi Fakültesi Uzmanı Görevleri Nelerdir ? 

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları Fizyoterapist (Fzt.) ünvanı alırlar. Fizyoterapistler, doktorlar tarafından kendisine yönlendirilen

hastalarıda öncelikle genel değerlendirmeyi yapar. Yapılan genel değerlendirme sonrasında hastanın tedavi programını düzenler. Hastaya elektroterapi, manuel terapi, sıcak-soğuk uygulamaları uygular; hastaya, hastalığına uygun ve gerekli kas gruplarını çalıştıracak egzersizler uygular; hastanın tedavi süresince gelişimini takip eder; ve kendisine yönlendiren doktorla bilgi alışverişi içerisinde bulunur. Fizyoterapistler aynı zamanda; farmakoloji, radyoloji, ortopedi, nöroloji, pediatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, kadın doğum, biyokimya, ilk yardım, gibi tıp konuları ile ilgili temel bilgi sahibidir. Fizyoterapistlerin iş alanı yalnız ortopedik rahatsızlıklar olmayıp bunun yanında nörolojik(sinirsel), pediatrik(gelişimsel), nöroşirürjik(beyin cerrahisi sonrası), romatolojik(eklemsel), jinekolojik(kadın doğumla ilgili), kardiyopulmoner(kalp-solunum hastalıkları), geriatrik(yaşlılıkla ilgili hastalıklar) terapi gibi tıbbın hemen hemen her dalı ile ilgilenebilmekte; iş-uğraşı terapisi, işitme-konuşma terapisi, ergoterapi, üzerine çalışabilmektedir. Fizyoterapistler özel eğitim merkezlerinde, sağlık koruma merkezlerinde, fizik tedavi merkezlerinde, spor kulüplerinde, hastanelerde iş imkanı bulabilmektedir.

Fizik Tedavi Uzmanı Kullandığı Aletler ve Mataryeller Nedir ? 

- Enfraruj,

- Ultrasyon,
- Traksiyon aleti,
- Baker,
- Elektrikli stimulasyon aleti,
- Tens,
- Kum torbaları, ağırlıklar,
- Parafin,
- Servikal traksiyon aleti,
- Vakum,
- Lumbal traksiyon aleti,
- Isı-ışık ajanları,
- Elektriksel modaliteler,
- Protez-ortez ve yardımcı araç-gereçler,
- gibi aletleri kullanır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Fizyoterapist olmak isteyenlerin;

 

- Fen bilimlerine, özellikle biyoloji ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı,

- Bedence güçlü ve dayanıklı,- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,- El ve parmak becerileri gelişmiş,

- Başkalarını anlayabilen ve onlara yardım etmekten hoşlanan,

- sabırlı, sevecen, dikkatli ve sorumluluk sahibikimseler olmaları gerekir.

- Hastahaneler ve FTR Merkezleri gibi alanlarda çalışmaya hazır kişiler olmalıdırlar. 

- İnsan ilişkileri iyi düzeyde olmalıdır.

Makedonya MİT Üniversitesi Fizik Tedavi Fakültesi Eğitimi İçeriği 
 

Fizyoterapistlik mesleğinin eğitim süresi 3 yıldır. Eğitimleri süresince öğrenciler: Yabancı Dil gibi genel kültür dersleri ile, Biyoloji, İnsan Anatomisi, Fizyoloji, Histoloji, Fizik, Kimya, Psikoloji gibi temel tıp bilimleri yanında, ısı-ışık, elektroterapi, özel tedavi hareketleri, kinezyoloji, biomekanik, yardımcı cihaz ve protez eğitimi ve diğer mesleki dersleri kuramsal ve uygulamalı olarak alırlar.

 

 

Ayrıca; Ortopedi, Nöroloji, Dahiliye, Romatoloji, Genel Cerrahi, Kadın Doğum gibi klinik dersler yine bu program içinde öğrencilere okutulmaktadır.3 yıllık eğitimleri boyunca öğrenciler uygulamalı olarak, tanısı konmuş hastalığın değerlendirilmesine olanak veren kas testi, eklem hareketlerinin özel araçlarla ölçümü, kısalık testleri, elektrodiagnostik testleri, günlük yaşam aktiviteleri, hız, endurans, esneklik ölçümleri, antropomorfik ölçümler, fiziksel fonksiyon testleri, duyu-algı-motor bütünleşme testlerini ayrıca dünyaca kabul görmüş rehabilitasyon tekniklerini öğrenirler.

 

 

Isı-ışık, parafin, düz, alçak, orta, yüksek frekanslı akımlar mekanik araçlar, ortopedik ve nörolojik özürlü ve sağlıklı kişilere yönelik özel egzersizler, konnektif doku masajı, manipülasyon ve diğer özel tedavi yöntemlerinin bizzat hasta üzerinde uygulanması yaz ve son sınıf stajlarında yaptırılmaktadır.

Yaz ve son sınıf stajları, nöromusküler sistem bozuklukları, protez-ortez ve biomekanik, pediatrik nöroloji, iş-uğraşı tedavisi, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, mesleki rehabilitasyon, elektroterapi, ortopedi, nöroşirurji, plastik cerrahi, ve sporcu sağlığı gibi konuları, ilgili anabilim dallarına bağlı ünitelerde uygulamalı olarak ve bizzat yaparak öğrenirler.

 

 

Makedonya MİT Üniversitesi Fizik Tedavi Fakültesi Yıllık Harç Bedeli : 3000€ olarak belirlenmiştir. 

Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı aracılığı ile üniversiteye kayıt olacak tüm öğrenciler bu taksit bedelini 2 taksit halinde ödeme hakkına sahiptir. Her dönem başında olmak üzere 2 dönem içerisinde ücreti üniversite harcı olarak yatırabilir.

Makedonya Mit Üniversitesi Fizik Tedavi Fakültesi : Türkçe

Makedonya Aziz Kiril Metodi Üniversitesi Fizik Tedavi Fakültesi : Makedonca

Makedonya Goce Delcev Üniversitesi Fizik Tedavi Fakültesi : Makedonca 

 

NOT : Universal olarak Fizik Tedavi Fakültesi için Makedonya Mit Üniversitesi'ni önermekteyiz.
Üniversiteler hakkında detaylı bilgi için üstteki butonlara tıklayınız. 
bottom of page