Yüksek öğretim kurumu resmi web sitesinde Yurtdışı Eğitim mevzuatını tamamen değiştirerek yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilere Ygs-Lys sınav şartı getirdi. Yeni mevzuata göre Tıp ve sağlık dallarında eğitim almak için genel sıralamada ilk 40 Bin , Hukuk için ilk 150 Bin ve diğer fakülteler için barajı ( 180 Puan ) geçmek gerekli . 2015-2016 Eğitim öğretim döneminde ön kaydını yaptırmış bir çok öğrenci madur olduklarını ve bu kararın eleştiriye açık olduğunu belirtse de Yök Yurtdışında Sınavsız Eğitim seçeneğini tercih etmenin tamamen kişinin kendisine ait bir tercih meselesi oldugunu belirtti. Ancak sınavsız eğitimin ardından kesinlikle denklik verilmeyeceğini de açıklamasına ekleyen Yüksek Öğretim Kurumunun yeni kararlarını resmi web sitesinden takip edebilirsiniz.
Yurtdışında YGS-LYS Şartı olmaksızın eğitim alabileceğiniz üniversiteler halen mevcuttur. Yüksek Öğretim Kurulu'nun açıklamalarına göre Global Ranking List University's sıralamasında en iyi 500 üniversite arasına girmeyi başaran kurumlarda Ygs-Lys şartı olmaksızın üniversite eğitiminizi alabilir sonrasında da Türkiye'de mesleğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak elbette Dünya'nın en iyi 500 üniversitesinden bahsediyoruz. Bu üniversitelerde eğitim almak ve mezun olmak öyle basit değil. Örneğin 2015 verilerine göre sıralamada Türkiye'nin en iyi üniversitesi Ege Üniversitesi olarak görüntülenmektedir. Aynı listede bulunan Sırbistan Belgrad Üniversitesi Ege Üniversitesinden üst sıralarda bulunmaktadır.
YURTDIŞINDA SINAVSIZ ÜNİVERSİTE
Elbette ilk 500 içerisine girmeyen üniversitelerde de eğitim almak için yapılabilecek çok sayıda metod var şimdi size bunlardan bahsedelim.
YGS-LYS Sınav Başarısı ;
Ülkemizde üniversitelere kayıt olabilmek için Yüksek Öğretim Kurulu tarafınca düzenlenen Ygs-Lys sınavlarına girererek gerekli başarı puanını edinmeniz gereklidir. Ancak gerek kontenjan azlığından gerek tavan-taban puan ayrımının çok üst seviyelerde olmasından dolayı her yıl çok sayıda öğrenci belirlenen taban puanı alsa da tercihlerine yazdığı bölüme kayıt olamıyor ya da istediği şehirde eğitim alamayarak çok uzak şehirlere öğrenim görmeye gitmek zorunda kalıyor. Eğer üniversite sınavına girdiyseniz ve eğitim almak istediğiniz bölümün taban puanına puanınız yetiyor ise yurtdışında dilediğiniz üniversiteye kayıt olabilirsiniz. Şimdi bunu bir kaç tablo ile analiz edelim.
Yanda tablo 1 ( Tablo1 )
Belirtilen Tablo 2015-2016 Eczacılık Fakültesi Tavan-Taban Puanları Tablosudur
Bu verilere göre 2015-2016 eğitim öğretim yılında Eczacılık Fakültesini Yakın Doğu Üniversitesi'nde okumak için tercih yapan bir öğrencinin MF-3 Anabilim dalından minimum 260,31786 puan alarak üniversite sıralarında yerini alması gereklidir. Ancak üniversitenin kontenjanı sadece 90 kişi ile sınırlıdır. 2015 yılında Lys sınavına giren öğrenci sayısı1.368.949(Bir Milyon Üç Yüz Altmış SekizBin..)'dir.
Bu bağlamda MF-3 Ana dalından 260 Puan üstüne geçmeyi başarabilen yalnızca 136,025 öğrenci vardır. Basit bir oran hesaplamasıyla başarı oranı %9.9'dur. Bu rakamlara göre Lys sınavında Mf-3 alanına yoğunlaşarak Eczacılık Fakültesi'nde eğitim almak için başvuru yapan ve kabul edilen her 10 öğrenciden yalnızca 1 tanesi üniversite sıralarında yerini almayı başarmıştır. Gelin bir başka örnek üzerinde inceleme yapalım.
Yanda tablo 2 ( Tablo2 )
Belirtilen Tablo 2015-2016 Mimarlık Fakültesi Tavan-Taban Puanları Tablosudur
Veriler en güncel 2015-2016 eğitim öğretim yılı Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Maltepe Üniversitesi'nde okumak için tercih yapan öğrencilerin MF-4 Anabilim dalında tercih yapabilmesi için yayınlanmış onaylı verilerdir. Bu bağlamda Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde eğitim almak isteyen bir öğrencinin MF-4 Ana bilim dalında minimum 202.56306 puan alması gereklidir. 2015 yılında düzenlenen Ygs-Lys sınavlarında başarı tablosunda bulunan verilere bakılınca 199.536 kişi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi taban puanını olan 202.56306 puanı almayı başarmıştır. Lys sınavına giren toplam 1.368.949 öğrenci ile kıyaslandığında yine basit bir yüzdelik oran ile başarı şansı %6'dır. Yani 2015 yılında sınava giren bir öğrencinin taban puan ile Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'ni tercih ederek neticede kayıt olabilme şansı %6'dır. Üniversitenin bu yıl alım kontenjanı ise sadece 65 kişidir. Oran bu şekilde hesaplandığında şans 1000'de 6'a inmektedir. Başvuru yapan her 1000 Öğrencilerden sadece 6 kişinin fakültede yer alma hakkı bulunmaktadır.
Gelelim Yüksek Öğretim Kurulu'nun yeni kararları doğrultusunda ''Yurtdışında'' bulunan üniversitelere yerleşme seçeneğine
YGS-LYS İLE Yurtdışında Üniversite
2014 yılına kadar yurtdışında öğrenciler diledikleri üniversitede ve bölümde Ygs-Lys sınav başarısına ihtiyaç duymaksızın kayıt olup mezuniyet sonrasında denklik alabilme hakkına sahiplerdi. Uluslararası Bologna Anlaşması sayesinde bu mümkün oluyordu. İşin aslında yurtdışında hemen hemen hiç bir üniversite öğrenci kaydı için Ygs-Lys sınavı talep etmemekte ( Ve Benzeri ) ancak mesleğini Türkiye'de gerçekleştirecek bir Türk vatandaşı eğitimi sonrasında denklik edinmek istiyor ise artık Ygs-Lys sınavı zorunlu. Bu bölümde işbirliği içerisinde olduğumuz bir kaç üniversitede analiz yapalım.
Yanda tablo 3 ( Tablo3 )
Belirtilen Tablo 2015-2016 Mimarlık Fakültesi Tavan-Taban Puanları Tablosudur
Yüksek öğretim kurulunun 2015 yılından itibaren yürürlüğe eklediği ''Yeni Yurtdışı Eğitim Mevzuatı'' doğrultusunda Dünya'nın en iyi 500 üniversitesi için Ygs-Lys şartı olmaksızın halen dilediğiniz fakülteye kayıt olabilme şansınız mevcuttur. Sırbistan Belgrad Üniversitesi Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta bulunmaktadır. Ünivesite bünyesinde bulunan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İngilizce ve Sırpça dilinde eğitim vermektedir. Eğer Toffle ve dengi bir belgeye sahipseniz doğrudan hiç bir dil belgesine sahip değilseniz üniversitenin bünyesinde oluşturulan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İngilizce / Sırpça hazırlık Fakültesinde 1 ( Bir ) yıllık eğitiminizin ardından lisans eğitiminize başlama hakkınız mevcuttur. Uluslararası anlaşmalar ve yeni eğitim mevzuatı doğrultusunda üniversiteden mezun olduktan sonra Türkiye'de mesleğinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.Üniversite her yıl yaklaşık 200 yabancı öğrenci kabulü yapmaktadır.
Ve son olarak ilk 500 içerisinde olmayan bir üniversiteye Ygs-Lys Sınavı ile nasıl kayıt olabilirsiniz buna bakalım.
Yanda tablo 4 ( Tablo4 )
Belirtilen Tablo 2015-2016 EczacılıkFakültesi Tavan-Taban Puanları Tablosudur
Yüksek öğretim kurulunun 2015 yılından itibaren yürürlüğe eklediği ''Yeni Yurtdışı Eğitim Mevzuatı'' doğrultusunda Dünya'nın en iyi 500 üniversitesi listesine giremeyen üniversitelerde okumak ve sonrasında mezun olup Türkiye'de denklik alabilmek için Ygs-Lys sınavı zorunluluğu vardır. 260,31786 Puan ile Türkiye'de Eczacılık Fakültesinde eğitim alma şansınız. %9.9 iken Goce Delcev Üniversitesi'nde eğitim alma şansınız %100'dür. Üniversite her yıl yabancı öğrenci kontenjanını 500 kişi ile limitli tutmaktadır. Uluslararası anlaşmalar doğrultusunda Türkiye'de eczacılık fakültesi için gerekli duyulan taban puanı yani 260,31786 puanı alan her öğrenci Goce Delcev Üniversitesi'nde eğitim alabilir ve sonrasında Mimarlık ve Tasarım Fakültesi mezunu olarak Yök tarafınca diploma denkliği edinebilir.
ANA BAŞLIKLAR : #yurtdışındaeğitimpuanları,#sınavsızüniversiteeğitimi,#denklik,#tanınırlık
#belgradüniversitesi,#gocedelcevüniversitesi,#sınavsızeğitim,#yurtdışıtavantaban,#makedonyadaeğitim,#sırbistandaeğitim
BELGRAD ÜNİVERSİTESİ : Ayrıntılı bilgi için butona tıklayınız.
belgrad üniversitesi kayıt bilgi ve rehberlik hizmetleri için butona tıklayınız.
GOCE DELCEV ÜNİVERSİTESİ: Ayrıntılı bilgi için butona tıklayınız.
GOCE Delcev üniversitesi kayıt bilgi ve rehberlik hizmetleri için butona tıklayınız.