top of page

MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ

Mühendislik bir çok açıdan kazançlı ve tercih edilen meslek dalları arasında asırlardır yerini korumakta. Günümüz şartları altında da gelişen teknoloji , sağlık , mimari ve diğer alanların tamamında mühendislik bölümünün imzasını taşıyan bir çok ürün / araç kullanımda. Özellikle beceriye ve kişisel yeteneğe bağlı bir alan olan Mühendislik mesleği kendi içinde de oldukça farklı dallara ayrılmaktadır. 

 

  • Bilgisayar Mühendisliği 

  • İnşaat Mühendisliği 

  • Elektrik Mühendisliği 

  • Kimya Mühendisliği 

  • Makina Mühendisliği

 

Aynı zamanda yukarıda belirtilen ana mühendislik dallarının yanı sıra bu bölümlere bağlı çok sayıda alt dal ve bölüm bulunmaktadır. 

 

Mühendislik, dünyadaki en eski mesleklerden biridir. İspanyol filozof Ortega, Roma İmparatorluğunun çökmesini, imparatorluğun yeterli teknik güce sahip olmayışına bağlamıştır. ABD eski başkanı Eisenhower “Romalılar eğer yeterli teknik güce sahip olsalardı askerlerine büyük askeri ve stratejik üstünlük sağlayacak malzemeleri geliştirebilirlerdi” demiştir.

Yurtdışında Üniversite Mühendislik

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ - BELGRAD ÜNİVERSİTESİ 

 

Günümüz teknolojisinin en önemli araçlarından biri olan bilgisayarları, bilgisayar mühendisleri tasarlar ve geliştirir. Bilgisayar mühendisleri bilgisayar ağı ihtiyacını saptar (örneğin bir işyerinde tüm işlerin bilgisayar yardımıyla yapılması için kaç bilgisayar gerektiğini saptar). Bilgisayar sistemlerinin kurulması için şartname hazırlar, bilgisayarla ilgili çeşitli seçenekler arasından, amaca en uygun olanları seçer, yazılım konularında çalışır, bilgisayar satan şirketlerde danışman olarak görev yapar, bilgisayar sistem çözümleyicisi olarak çalışır. Bilgisayar mühendisleri çeşitli konularda uzmanlaşarak network mühendisi, yazılım mühendisi vs. olabilirler.

Bilgisayar mühendisi olabilmek için, yüksek düzeyde bir genel yeteneğe, mekanik yeteneğe, yüksek düzeyde matematiksel kavramlarla düşünebilme ve problem çözebilme yeteneğine, ayrıntıları algılayabilme gücüne, soyut düşünebilme yeteneğine sahip olmak ve matematiğe karşı çok ilgili olmak gerekmektedir.

Bilgisayar mühendisliği, tüm dünyada çok büyük bir hızla gelişen ileri teknolojinin temelini oluşturduğundan, bu bölümden mezun olanların çalışabilecekleri iş alanları oldukça geniştir. Bilgisayar mühendisleri, tüm kamu ve özel kesim kuruluşlarında, yükseköğretim ve araştırma kurumlarında, bilgisayar donanımı ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda tasarım, üretim, kalite kontrol, işletme ve sistem güvenliği aşamalarında görev alabilmektedirler.

Bilgisayar mühendisi olabilmek için, üniversitelerin mühendislik fakülteleri, mühendislik – mimarlık fakülteleri, mühendislik ve teknoloji fakülteleri veya elektrik – elektronik fakültelerinin “Bilgisayar Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.   

 

Belgrad Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi 

EĞİTİM SÜRECİ : 4 Yıl

EĞİTİM DİLİ       : Sırpça veya İngilizce 

HAZIRLIK           : Zorunlu 

 

 

ELEKTRİK MÜHENDİSİ - BELGRAD ÜNİVERSİTESİ 

 

Elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve kullanılması elektrik mühendislerinin ilgi alanına girer. Elektrik enerjisi hemen her alanda kullanıldığından, elektrik mühendisleri pek çok alanda görev yaparlar. Elektrik mühendisi elektriğin üretildiği noktalardan, tüketildiği noktaya kadar her türlü teçhizatın, elektrik üreten cihazların, elektrik dağıtımında kullanılan her türlü aracın (elektrik direkleri, kablolar vb.) üretiminde gerekli hesaplamaları ve kalite kontrollerini yapar. Üretilen enerjinin kablolar, direkler ve çeşitli şekillerde dağıtımını sağlar. Bu enerjiyi üreten termik ve hidroelektrik santrallerin yapımını, çalıştırılmasını ve bakımını planlar ve denetler. Elektrik; buhar, su türbinleri, bazı durumlarda da dizel motorları ya da gaz türbinleriyle çalıştırılan üreteçlerle (jeneratörlerle) üretilir. Buhar türbinleri için gerekli olan buhar; kömür ya da fuel – oil yakılarak veya nükleer reaktörden geçirilen sıcak gazların yardımıyla elde edilebilir.

Elektrik motorları kolayca harekete geçirilebilir, sessiz çalışır ve duman çıkarmaz. Motor için gerekli olan elektrik enerjisi, uzaktaki bir santralden kabloların yardımıyla taşınabilir. Enerji tesislerindeki elektrik makinelerinin, enerji dağıtım sistemlerinde kullanılan donanımların ve büyük elektrik motorlarının işletilmesi ve bakımını üstlenen elektrik mühendislerine genellikle yüksek akım mühendisi denir.

İyi bir elektrik mühendisi olabilmek için yüksek düzeyde genel ve sayısal yeteneğe, fen bilimlerindeki kavram ve ilkelerle düşünebilme yeteneğine, mekanik yeteneğe, soyut düşünebilme gücüne sahip olmak, matematik ve fen derslerine karşı ilgi duymak gerekmektedir.

Elektrik mühendisleri proje, planlama ve danışma hizmetlerini yürütmek için bürolarda, araştırma ve geliştirme faaliyetleri için laboratuarlarda ve fabrika, şantiye gibi tozlu ve gürültülü ortamlarda çalışırlar. Kamu ve özel sektörde iş bulabildikleri gibi, kendi işyerlerini de açabilirler. Kamu sektöründe en yoğun çalıştıkları Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), Türk Telekom, İller Bankası, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu ve Türk Hava Yolları’dır. Elektrik mühendisi, çalışırken nesnelerle ve verilerle ilgilidir.

Elektrik mühendisi olabilmek için, üniversitelerin mühendislik fakülteleri, mühendislik – mimarlık fakülteleri veya elektrik – elektronik fakültelerinin “Elektrik – Elektronik Mühendisliği” veya “Elektrik Mühendisliği” bölümlerinin birinden mezun olmak gerekmektedir.

 

Belgrad Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi 

EĞİTİM SÜRECİ : 4 Yıl

EĞİTİM DİLİ       : Sırpça veya İngilizce 

HAZIRLIK           : Zorunlu 

 

İNŞAAT MÜHENDİSİ - MAKEDONYA FON ÜNİVERSİTESİ veya BELGRAD ÜNİVERSİTESİ 

 

Mühendislik alanları içerisinde en eskisi, eski çağlardan beri inşaatlarda kullanılan tekniklerin geliştirilmesiyle ortaya çıkan inşaat mühendisliğidir. Bu nedenle mesleğin tarihçesine göz atmak faydalı olacaktır. İnsanların ihtiyaçlarına cevap verebilmek için başlayan doğayı geliştirme çabalarının önemli bir bölümünü yapı çalışmaları oluşturmuştur. 

Dönemlerine göre mühendis olarak tanımlanabilecek inşaat ustaları binalar, yollar, köprüler, kanallar, su kemerleri, ibadethaneler yapmışlar, bu çalışmalar sonucunda önemli bir bilgi dağarcığı oluşturmuşlardır. Askerlik alanında da istihkam birliklerinin çalışmaları inşaat işinin bir mühendislik dalı haline gelmesinde etkili olmuştur.

1716 yılında Fransa’da Köprüler ve Yollar Birliğinin kuruluşu, inşaat mühendisliğinin ayrı bir bilim dalı haline gelmesinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Daha sonra bu girişim 1747 yılında Köprüler ve Yollar Okulu’nun kurulması sonucunu doğurmuştur. Bu okulda ders veren öğretmenlerin yazdıkları kitaplar temel başvuru kaynakları haline gelmiş ve İngiliz mühendisler bu kitapları okuyabilmek için yaygın bir şekilde Fransızca öğrenmeye başlamışlardır. Göz kararıyla yapılan faaliyetler de yerini tasarıma ve matematiksel hesaplara bırakmıştır. Böylece kendi kendini yetiştirmiş olan duvar ustaları, değirmen yapımcıları ve alet yapımcıları birer inşaat mühendisi haline gelmişlerdir.

İnşaat mühendisliği öğrenimine yönelik olarak 1794’te Paris’te Politeknik Okulu, 1799’da Berlin’de İnşaat Akademisi kurulmuştur. İngiltere’de ilk inşaat mühendisliği dersleri Londra’da 1838’de Kings College’de verilmeye başlanmıştır.

Osmanlı Devletinde inşaat işleri Hassa Mimarları Ocağı eliyle yürütülürdü. Gerçek anlamda inşaat mühendisliği eğitimi 1894 yılında Hendese-i Mülkiye Mektebinin açılmasıyla başlamıştır. Daha sonra Yüksek Mühendis Mektebi, İstanbul teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi açılmasıyla inşaat mühendisliği eğitimi yaygınlaştırılmıştır.

Günümüzde inşaat mühendislerinin başlıca görevleri bina, karayolu, köprü, tünel, rıhtım, l,man, iskele, baraj, su dağıtım va akaçlama sistemleri, havaalanı ve demiryollarının tasarımlarını hazırlamak ve yapımlarını gerçekleştirmektir. Kısaca inşaat mühendisleri, kalıcı, yerinden hareket etmeyen ya da bir başka yere taşınamayan yapıların tasarımı ve yapımıyla uğraşırlar. Dolayısıyla, bu tür işlerde kullanılan çelik, beton ve kereste gibi malzemeler konusunda bilgi sahibi olmaları gerekir.

İnşaat mühendislerinin yaptığı bütün işler belirli bir zemin üzerine oturur. Bu nedenle de, yapıları ayakta tutan temellerin tasarımı ve yapımı için zemin mekaniği yani yükün zemini nasıl etkileyeceğinin iyi bilinmesi gerekir.

İnşaat mühendislerinin her projedeki ilk görevi, arazi üzerinde ölçüm yapmak, yani yapının, üzerine oturacağı arazinin yüksekliği ve boyutlarını ölçmektir. İnşaat mühendisleri tüm bu yapıların projelerini çizen mimarlarla yakın iletişim içindedirler. Eğer yeni bir yol yapılacaksa, arazinin ölçümünün yanı sıra yolun geçeceği yerler ile köprü ve tünellerin yeri saptanır. Kullanılacak malzemenin türü ve miktarı, gerçekleştirilecek tasarım ve projelere dayanılarak hesaplanır. İşin mali tutarı ve yapım süresi de aynı biçimde saptanır. Böylece iş başlamadan, gerekli tüm bilgiler bir araya getirilir.

İnşaat mühendisi olmak isteyen kimselerin matematiksel kavramlarla düşünebilme ve problem çözebilme yeteneğine, tasarım yapabilme gücüne sahip olmaları, bilimsel ve teknik çalışmalar yapmaktan ve makinelerle çalışmaktan hoşlanmaları gerekir.

Günümüzün teknolojik koşullarında inşaat hacimleri, yapılan işler ve şantiyeler oldukça büyümüştür. Bazı şantiyelerde binlerce insan ve makine günde 24 saat çalışır hale gelmiştir. Böyle bir şantiyeyi yönetmek, işçi ve makineleri optimum olarak kullanmak ise başlı başına bir problem olmuştur. İşte bu noktada, böyle bir şantiyenin başındaki mühendisin teknik bilgilerin yanı sıra örgütleme ve yöneticilik bilgisine de sahip olması gerekmektedir.

İnşaat mühendisliği çalışmaları çok miktarda taş, toprak, beton ve çeliğin bir yerden bir yere aktarılmasını gerektirir. İnşaat mühendisi şantiyede çalışır. Şantiyeler, tüm inşaat malzemelerinin yığılıp saklandığı ve işlendiği, tozlu ve gürültülü çalışma yerleridir. Çalışma ortamlarında vinçler, kazı makineleri, kamyonlar, yol silindirleri ve basınçlı havayla çalışan aletler gibi inşaat yapımında kullanılan çeşitli aletler vardır. İnşaat mühendisleri mimarlarla, inşaat teknisyenleriyle, işçilerle, müteahhitlerle ve müşterilerle iletişimde bulunurlar.

İnşaat mühendisi olabilmek için pek çok üniversitemizde bulunan mühendislik fakülteleri, mühendislik – mimarlık fakülteleri ile inşaat fakültelerinin “İnşaat Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.

 

Belgrad Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi 

EĞİTİM SÜRECİ : 4 Yıl

EĞİTİM DİLİ       : Sırpça veya İngilizce 

HAZIRLIK           : Zorunlu 

 

Makedonya Fon Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi 

EĞİTİM SÜRECİ : 3 Yıl

EĞİTİM DİLİ       : Makedonca - Türkçe  veya İngilizce 

HAZIRLIK           : Zorunlu ( Türkçe hariç ) 

 

 

KİMYA MÜHENDİSİ - Makedonya Goce Delcev Üniversitesi veya Belgrad Üniversitesi 

 

Kimya mühendisi, kimya biliminin sağladığı bulguları endüstriye uygulayan, kimyasal üretim yapacak tesislerin tasarımını ve amaca uygunluğunun denetimini yapan; kimyasal maddelerin işlenmesinden ürünlerin pazarlanmasına kadar geçen süreçte, değerlendirme, denetim ve geliştirme çalışmaları yapan kişidir. Kimya mühendisi bileşimlerin kimyasal yapısını inceler. Metallerin organik ve inorganik incelemelerini yapar. İhtiyaç maddelerinin üretimiyle ilgili kimyevi maddeleri ve gübreleri inceler. Üretim aşamasında mamul madde için kullanılan yöntemlerin ayrıntılarını inceler. Üretim kalitesini artırma çalışmaları yapar. Kurulacak tesislerin teçhizat, proje ve işletilmesine nezaret eder. Hammaddelerin verimli şekilde işletilmesini sağlar. İmalat sırasında arıza ve aksaklıkların nedenini araştırıp çözüm yollarını bulmaya çalışır.

İyi bir kimya mühendisi olabilmek için fen bilimlerindeki kavram ve ilkelerle düşünebilme ve sorun çözebilme yeteneğine sahip olmak, araştırma yapmaktan hoşlanmak, gözlemci bir kişilik yapısına sahip olmak, dikkatli ve titiz çalışma alışkanlığında olmak gerekmektedir.

Kimya mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Petrokimya, temel kimyasallar, şeker, otomotiv, gıda, çimento ve refrakter, seramik, ilaç, tekstil, boya, cam, metal, gübre, elektrik, plastik, denizcilik, savunma sanayii ve sağlık alanlarında; tasarım, işletme ve destek hizmetleri veren birimlerde çalışabilirler.

Kimya mühendisi olabilmek için üniversitelerin mühendislik fakülteleri, mühendislik – mimarlık fakülteleri, kimya – metalurji fakülteleri ve fen fakültelerinin “Kimya Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.

 

UniversalYurtdışıEğitim

bottom of page