








ADALET MYO MEZUNLARINA ÖNEMLE DUYURULUR
Yanlış Yönlendirme İle Boşa Vakit Harcamayın
Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ekibi olarak 2015-2016 eğitim öğretim dönemi için en çok talep ve soru aldığımız konu adalet yüksek meslek okulu mezunlarının Hukuk fakültesine lisans tamamlama işlemi konusunda oldu. Bu sebepten dolayı 2016-2017 eğitim öğretim dönemi için ağırlık verdiğimiz bir unsur haline dönüştü. Bu metnimizde Adalet meslek yüksek okulu mezunu öğrenci adaylarımıza en doğru tercihi yapabilmeleri için Yüksek Öğretim Kurulu'nun Yurtdışı Eğitim Mevzuatı ve Uluslararası Lizbon Süreci'nin eğitim kuralnamesi ışığında bilgilendirme yapacağız.

KAYIT ÖN ŞARTLARI NELERDİR ?
Değerli Adalet MYO Mezunu öğrenci adayı. Avrupa ülkelerinin çoğu üniversite kaydı veya lisans tamamlama işlemleri için Ygs-Lys-Dgs vb. sınav ön şartı talep etmemektedir. Ancak Türkiye'deki yetkili kurum olan Yüksek Öğretim Kurulu Türkiye'den giderek yurtdışında Hukuk fakültesi için lisans tamamlama yapan Adalet MYO Mezunu öğrencilerin denklik alabilmesi için bazı ön şartlar belirtmiştir.
ADALET MESLEK YÜKSEK OKULU MEZUNLARI HANGİ ÜNİVERSİTELERE KAYIT OLABİLİR ?
Yüksek Öğretim Kurulu 2015 yılı itibarı ile Yurtdışında Eğitim Mevzuatını değiştirdi 2015 yılı öncesinde Adalet MYO mezunları her ne kadar sınav şartı veya herhangi bir ön koşul belirtilmeksizin Hukuk fakültesi'ne lisans tamamlama amacı ile kayıt olabilmekte olsalar da Yüksek Öğretim Kurulu yeni yurtdışı eğitim mevzuatı ile bir çok ön şart getirdi. Bu şartları yerine getirmeyen hiç bir öğrenci adayı diploma denkliği edinemeyecek ve Türkiye'de Hukuk fakültesi mezunu olarak nitelendirilmeyecektir.
Adalet MYO mezunu öğrenciler için üniversite tercihi edilirken dikkat edilecek hususlar ;
1- Eğitim alınacak üniversitenin Yök tarafınca tanınıyor olması.
2- Eğitim alınacak üniversitenin Global Ranking of Universitys listesinde ilk 500 sırada yer alması gereklidir.
3- Eğitim alıncak üniversitede öğrencinin örgün eğitim almış olması zorunludur.
4- En iyi 500 üniversite arasında bulunmayan üniversitelere kayıt için Türkiye'de sınav şartı mevcuttur. Sınavda başarılı olamayan öğrencilerin yurtdışında eğitim aldıktan sonra Türkiye'de mesleğine başlama olanağı yoktur.
YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU RESMİ DUYURUSU
Yükseköğretim Genel Kurulunun 12/02/2015 tarihli toplantısında ‘hukuk alanında yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin 2015-2016 eğitim öğretim yılı itibariyle eğitime başlayacakları yıl ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS'ye girerek ilk 150 bin içinde yer almaları' gerektiğine karar verilmiştir.
Ülkemizdeki yatay geçiş işlemleri "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında yapılmaktadır.Dikey geçiş ve lisans tamamlama işlemleri ise "Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı" ile ya da "Teknik Öğretmenler için Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği" ve "Sağlık Önlisans Alanlarından Mezun Olanlara Lisans Tamamlama" gibi mevzuatta tanımlanmış şekillerde yürütülmektedir.
Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği "yatay geçiş, dikey geçiş ve lisans tamamlama" kavramlarını içermemektedir. Yönetmelik kapsamında sadece, mezun olunan yükseköğretim kurumuna başka bir yükseköğretim kurumundan ders transferi yapılması söz konusudur. Bu husus, ilgililerin yurtdışında eğitime başladıkları yıla ait LYS'ye girerek ilk 150 bin içinde puan almaları zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Dolayısıyla Adalet Meslek Yüksekokulu mezunu olup yurtdışındaki hukuk fakültelerine LYS'de ilk 150 bin içindeki puanı almadan kayıt yaptıran öğrencilerin mezuniyetleri akabinde denklik işlemlerinin yapılmayacağı kamuoyuna saygıyla duyurulur.
YGS veya LYS SINAVINA GİRMEDİYSENİZ NE YAPMANIZ GEREKLİDİR ?
Eğer yeni mevzuata göre Ygs-Lys sınavına girerek ilk 150 bin sıra içerisinde yer almayı başaramadıysanız ve ya bu sınavlara hiç girmediyseniz. SAT-1 Belgeniz olması gereklidir. SAT-1 Belgesine sahip tüm Adalet MYO mezunları Global Ranking of Universitys listesinde ilk 500 sıra içerisinde bulunan ( Dünya'nın en iyi 500 Üniversitesi ) herhangi bir üniversiteye kayıt olarak mezuniyet sonrasında diploma denkliği edinebilirler.
SAT 1 NEDİR NE İŞE YARAR ?
SAT (Scholastic Aptitude Test) Nedir?
SAT, Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ile Amerikan üniversitelerinde lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin girdiği ve sonuçlarını bu üniversitelere başvururken kullandıkları sınavdır. College Boardtarafından düzenlenen SAT testi SAT 1 (Reasoning Test) ve SAT 2 (Subject Test) olmak üzere iki ayrı sınavdan oluşur.
SAT 1 “Reasoning Test”, 3 saat 45 dakika süren ve çoktan seçmeli bir testtir. Öğrencinin sayısal ve sözel yeteneğini ölçer. SAT 1, “Mathematics” (Matematik – Geometri), “Critical Reading” (İngilizce sözel/eleştirel okuma), “Writing” (Kompozisyon) olmak üzere 3 bölümden oluşur. Her testin skoru 200 ile 800 arasında değişmektedir. Amerikan üniversitelerine başvurulurda SAT 1 sınavının 3 bölümünün de sonucu dikkate alınırken, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere başvurularında sadece “Mathematics” ve “Critical” Reading testlerinin sonuçları dikkate alınır, “Writing” bölümü skoru değerlendirmeye alınmaz.
SAT 2 “Subject Test” ise 1 saatlik bir testtir. Soruların çoğunluğu çoktan seçmelidir. Bu test, öğrencinin özel olarak bir akademik konu üzerindeki bilgisini ölçmeyi amaçlar. Test skoru 200 ile 800 arasında değişmektedir. SAT 2 testinin başlıca konuları İngilizce, Tarih, Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Latince, Japonca, Çİnce’dir.
SAT 1 BELGESİ KİMLER ALABİLİR ?
Genellikle lise son sınıf öğrencileri ya da liseden mezun olmuş olan ya da 12. Sınıfta eğitim alan ve Amerikan üniversitelerinde eğitim hayatına devam etmek isteyen kişiler katılır. SAT sınavına Upper Intermediate seviyesinden sonra girilmesi tavsiye edilir
SAT 1 SINAVI İÇERİĞİ NEDİR ?
SAT I:
-
Eleştirisel okuma: Eleştirisel okuma bölümü, cümle tamamlama sorularından kısa ve uzun okuma parçalarından oluşur. Bu bölüm üç alt bölümden oluşur;
-
25 dk. iki bölüm, çoktan seçmeli sorular
-
20 dk. bir bölüm, çoktan seçmeli sorular
-
Matematik: Matematik bölümü, temel matematik, cebir, geometri ve benzeri şeyler üzerinde sorulardan, üç alt bölümden oluşur;
-
25 dk. bir bölüm, problem çözme ve öğrenci soruları cevaplar
-
25 dk. bir bölüm, soruları çözme
-
20 dk. bir bölüm, çoktan seçmeli sorular
-
Yazma: yazma bölümü gramerin yanında yazma becerilerinizi test eder ve 2 alt bölümden oluşur;
-
makale için 25 dakikalık bir bölüm
-
25 dakikalık bir bölüm, çoktan seçmeli sorular
-
10 dakikalık bir bölüm, çoktan seçmeli sorular
SAT II:
SAT konu testleri, aday üzerinde 22 konudan seçilen konularla 1 saatlik çoktan seçmeli soruları kapsar. Her konuya özgü konu testleri için hazırlanmış SAT sınavı hakkıyla ilgili soru ve bilgi mevcuttur.
SAT-1 BELGESİNİ EDİNMENİZE YARDIMCI OLABİLİR.
Universal ekibi olarak öğrencilerimizin SAT-1 Belgesi alması için eğitim alabilecekleri üniversite ve yetkili kurumlara yıllardır öğrenci kaydı sağlamaktayız. Yurtdışında en kısa süre içerisinde yabancı dil öğreniminizi sağlamanız için uygun dil okulları ve üniversiteler ile olan işbirliğimiz sayesinde kısa süre içerisinde yabancı dili ana dil gibi öğrenebilirsiniz.
TAVSİYEMİZ ;
Değerli öğrenci adayları , Türkiye'de ne yazık ki İngilizce dilini öğrenmek için her yıl onlarca öğrenci çok yüksek miktarlarda para ödeyerek dil kurslarına gitmektedir. Ancak toplumun genel yapısında da açıkça görüldüğü gibi maalesef bir çoğu satın aldığı kurlara dahii kısa bir süre sonra katılım göstermeyi bırakmaktadır. Bunun asıl sebebi öğrencinin sokakta İngilizce konuşamıyor olmasıdır. Bu sebepten dolayı yurtdışında dil öğrenmeniz çok daha kolaydır. Çünkü kendinizi ifade edebileceğiniz tek dil olan İngilizce sizin imdadınıza yetişecek tek kaynağınız olacaktır.